Hieros Gamos, warm bad of koude douche?

Hieros Gamos festival: Een warm bad van thuiskomen, van je welkom voelen te midden van gelijkgestemde mensen die op zoek zijn naar zin, ziel, passie, leven, liefde, vrijheid. Vier dagen om je onder te dompelen in zusterschap, broederschap, verbinding, intense ontmoetingen en diepe ervaringen. Van je gedragen weten door een groep mensen die zorgen voor een veilige energetische bedding waarin jij jezelf kunt laten zien, kunt zijn, genieten, ontdekken, doorbreken en verdiepen.

Klinkt te mooi om waar te zijn? Ja en nee. Het Hieros Gamos gaat om de vereniging van mannelijk en vrouwelijk, verbinden van schijnbare dualiteiten, denken en voelen, van Waarheid en Liefde.

Waarheid kan een koude douche zijn, als we het liefst van festival naar retraite naar tantra workshop gaan, steeds weer dat warme bad zoekend en bevrijding zonder offers.  Waarheid is een koude douche, als er nog stukjes in ons zijn die geen verantwoordelijkheid willen nemen, die graag eeuwig gedragen willen worden, gekoesterd door een ander, alleen liefde gevend als die eerst ontvangen wordt.

Waarheid kan een koude douche zijn, als je op de zaterdagavond samenkomst precies dat gespiegeld krijgt, wat je met je eigen houding, verwachtingen en onderhuidse eisen oproept. De teleurstelling van weer alleen staan (‘zie je wel, ze bestaan ook niet, krachtige bewuste mannen of zachte ontvankelijke vrouwen of……’ ‘het wordt nooit wat met mij’). Of juist het pijnlijke mislukken als je er wel als koppel bent en in een te geforceerde verkramping komt (‘vanavond MOET er wel gepassioneerde seks zijn, anders ben ik…… gaat hij/zij…..ís onze relatie…….’).

Waarheid kan hard zijn, maar is nooit onrechtvaardig. Want Waarheid en Liefde zijn één, op het hoogste en laatste niveau. “The Truth will set you free, but before it does, it will make you angry” is een quote die me nog steeds helpt te relativeren en verder door illusies, frustraties en moeizame pijnlijkheden te bewegen.

En ja, het Hieros Gamos is ook dat warme bad. Want hoe mooi is het, als we niet meer alleen hoeven worstelen en in veiligheid de maskers af kunnen leggen die isolatie en afscheiding brengen. We kunnen samen met mildheid, humor en verbinding onze menselijkheid omarmen. Opluchting en bevrijding ervaren als in een sharing blijkt dat een ander of misschien wel ALLE anderen met dezelfde dingen worstelen. Weg schaamte. Weg benauwde eenzame gevangenis.

Het Hieros Gamos roept jou naar zich toe, als je bereidheid voelt om oude man/vrouw patronen achter je te laten en op een nieuwe manier in relaties wilt staan. In het bewustzijn en vertrouwen dat er een dieper weten, een diepere wijsheid en een oneindige bron van Liefde in ons is, waar we allen deel van zijn.

Het Hieros Gamos roept ons op om niet de aardse werkelijkheid te ontvluchten op zoek naar Licht en Liefde, maar om Licht en Liefde steeds meer in het hier en nu te brengen in lichaam, aarde en dagelijkse menselijkheid. Om een pionier te durven zijn van Waarheid en  Liefde.

Wees welkom!

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Captcha loading...

Scroll naar boven